Diensten

Arduin

Blauwe Steen

 

Arduin

Belgische hardsteen, Belgische blauwsteen, Blauwsteen, blauwe hardsteen, Petit Granit, veel alternatieven om onze Belgische trots uit de Waalse groeven te benoemen.

Het blauwe goud is een sedimentatie van fossielen en andere natuurelementen, die zich 350 miljoen jaar geleden in de ondiepe subtropische zee bevond.  Deze zee heeft zich langzamerhand teruggetrokken en zo zijn de groeven met deze duurzame tijdloze stenen ontstaan. De groeven zijn immens groot in oppervlakte en gaan ook zeer diep in de grond. De gebruikte lagen voor blauwe steen bevinden zich vanaf 75 tot 100m diepte. Deze zone in de grond bestaat uit een tiental ‘banken’ die op natuurlijke wijze opgedeeld zijn. Het lijkt op immense traptredes die volgens een hellingsgraad van 20% ontgonnen worden.

Een ontgonnen blok weegt al snel 300 ton en dus onhandelbaar en onverplaatsbaar. Zo een blok wordt ter plaatse nogmaals opgedeeld in kleine blokken. Deze worden met zware tractoren naar de oppervlakte vervoerd om vervolgens te keuren.

Elke laag van de groeve heeft zijn eigenschappen, sommige lagen zijn net interessant om te verzagen tot tegels of platen omdat er teveel koolstofaders in verweven zitten.  Ontgonnen bokken die afgekeurd worden omwille van onvolmaaktheden of grillige vormen worden veelal verwerkt tot kiezelstenen. In totaal voldoet toch de helft van de ontgonnen blokken niet aan de gestelde kwaliteitsnormen en worden deze dus verwerkt tot kiezels.

De stenen kunnen in veelvuldige afwerkingen gemaakt worden. Ze kunnen glanzend gemaakt worden, licht of donker verzoet maar ook grof of fijn gebouchardeerd.

 

 

Wenst u meer info over hoe wij te werk gaan om arduin te plaatsen? Neem dan zeker contact met ons op! Wij helpen u graag verder van het kiezen tot het plaatsen van uw arduin!